...

Sunday, October 05, 2014

Saje-saje.


Dengan nama Allah Yang Maha Pengasih dan Penyayang. Selawat salam buat junjungan yang terpuji, Nabi Muhammad S.A.W. serta pada ahli keluarga baginda dan para sahabat baginda yang diredhai Allah.

Tak tau nak bagi intro ape sebab dah lama gila tak update blog. Hahahaha. Last sekali post entry masa awal tahun ni masa bulan Januari. Hehehehe. Tak update blog sebab tak tau nak tulis pasal ape dan tak de mase nak update blog. Biasalah budak matrik kannnnn. *buat muka riak sikit hahaha


Sebelum merapu merepek mengaban bukan marhaban, aku nak share sikit pasal result SPM aku. Aku tau ramai yang tertanya-tanya kannn hahaha perasan gile okkkkk -_-   Takpe lah kalau taknak tahu pon takpe tapi nak bagitahu jugak. Hahahah tampo kang -_-'''' Okkk nak bagitau result spm haritu boleh lah menggembirakan hati jugak sebab aku tau aku banyak main sebelum spm and blablabla dan akhirnya aku dapat 4A 3B 2C. Hahhhh tak pandai mana pun. Aku tak malu pon nak habaq keputusan spm ni kat orang lain kehekehkeh.  Keputusan sempurnanya, ceh keputusan sempurna kauu. 1A+ 1A 2A- 1B+ 2B 2C.
A+ sah-sahkan bm. cehhh hahaha habis tu takkanlah A+ aku kimia atau bio atau fizik atau addmath. Banyak benoh atau nye kauu. Biaselah bm A+ kannnn hahahah -_-'''!   2C fizik and addmath. 2B biology and kimia. B+ english. Just A for agama and 2A- maths and sejarah. Terkejut aku sejarah A- sebab selalunya A atau A+ je hehehe. Kau nak cakap apa sebenarnya azwa hahhh? *muka cover bajet


Okkk pastu aku malas nak cerita perasaan aku time dapat result and ape reaksi famili aku bile tau result aku and blablablabla and so onnnnnn. Lepastu nak cerita pasal dapat tawaran masuk matrik. Kehkehekeh.

















Sebenarnya aku dapat dua tawaran sambung belajar. Satu dapat pergi UiTM and satu lagi yang dapat tawaran masuk matrik ni. Aku dapat sambung diploma sains kat UiTM Tapah, Perak. Mule-mule aku cek upu ni aku ingatkan aku dapat lah course mikrobiology sebab sebelum ni aku banyak search tentang course tu. Banyaklah kat blog yang aku jelajah ni bercerita yang course mikrobe ni senang dapat sebab tak ramai yang tahu and apply course ni. So aku pon dah beriya lah yakin yang aku akan dapat course tu sekali kauuuuuuuuu memang tak lah kan, aku tak dapat pon course tu. Sabar sangat-sangat kan. Takpelah dah takde rezeki nak buat cammane. Tapi sebenarnya aku bersyukur gila sebab aku dapat banyak lah jugak tawaran belajar. Hahah taklah banyak tapi lebih daripada satu hehehe. Yelah at least aku ada lah jugak pilihan nak sambung mana. Boleh pilih nak masuk U ke atau matrik. So akhirnya aku pilih Matrik Melaka. 





















Mula-mula keliru jugak nak masuk mana sebab masing-masing ada kelebihan dan kekurangan sendiri. Ramai yang suruh matrik dan ramai jugak yang kata matrik susah kalau corot kena lelong. Kepala otak aku dah pening nak buat keputusan. Bila fikir matrik teringat Addmath. Boleh ke aku nak menghadap addmath lagi. Hadoyaii... Mula-mula aku tolak mentah-mentah diploma sains sebab dalam kepala otak aku masa tu bila pas habis diploma aku kena jadi cikgu sains. Sengal kan saya hahaha. Tak semestinya kena jadi cikgu tapi boleh jadi benda lain. Benda kau hahaha. Diploma sains boleh sambung degree dalam medic, farmasi, dentistry, pakar nutrisi dan lain lagi. Tau-tau jelah kan aku nak jadi doktor. Hahaha malu sebenarnya nak cakap cita-cita saya kat sini. Lepastu aku minta pendapat kakak sedara aku yang dok belajar kat UM sekarang ni amek degree sekarang dalam biotech rasanya lah. Dia sarankan aku masuk matrik sebab jimat masa. Kalau asyik nak samakan diri kita dengan orang lain sampai bila nak berjaya. Janganlah anggap kita akan jatuh bila ada beribu orang yang jatuh di lorong yang sama dengan kita. Maksudnya, bila ramai orang yang kata matrik susah and nanti kene lelong. Janganlah kita fikir and set kan mind set kita yang kita pon akan senasib dengan diorang. Walaupun spm kita taklah straight A dan taklah sehebat mana tapi tu semua bukan penentu nasib kita di matrik. Just buat yang terbaik. Memang lah orang kata matrik ni susah sebab nak kena rushing tapi bila kita sedar hakikat kejayaan itu sebenarnya datang dari Allah bukan dari usaha kita sebenarnya, in shaa Allah lama-lama kita boleh dan bersedia menempuh dugaan demi merebut kejayaan. Ceewaahhhh. Ibu banyak pesan, banyakkan istighfar, banyakkan doa. Ingat aku duduk sini suka-suka. Memang taklah. Homesick wei hahaha. Banyak kali badmood sebab homesick. Aku banyak kali fikir asal lah kita kena sambung belajar. Kenapa mesti dan wajib sambung belajar?!!!!!!!!! Soalan yang tak relevan betol. Aku malas nak cerita kehidupan kat matrik. Tau-tau je lah camne kan. Rushing memang rushing tapi nak buat cammane. Dah nasib badan. KMM dihatiku trademark matrik melaka. Bila cikgu suruh sebut ayat tu masa orientasi memang taklah kan aku nak sebut because I'm not ready yet for a new life in new place. Hahaha kuangajo. 



Bila cerita pasal matrik melaka mesti semua dah terbayang bangunan dia yang ala-ala retro dan unikksss tu kan. Hahaha retro sangat kan. Penuh batu bata dan besi. Berbukit bukau. Siapa yang teringin nak badan kurus silalah mohon matrik melaka yee sebab serius boleh tercabut kaki aku urat saraf aku asyik turun tangga lari turun bukit naik bukit masa orientasi. Aku benci gila time orientasi sebab semua nak rushing sampai solat pon tonggang langgang. Bila dah habis orientasi pon rushing jugak. Rushing nak habis kan syllabus. Bila dah masuk matrik melaka ni aku perhatikan suasananya taklah seteruk dalam gambar yang ramai orang post kat blog. Boleh tahan lah landskap dia. Cantik sebab berbukit bukau. Tapi penat sikit sebab hari-hari nak kena mendaki bukit dan anak tangga. Dulu masa isi borang matrik, aku ingat gila yang aku tak pernah sekali mohon matrik melaka. TAK PERNAH. OUT FROM MY LIST. Hahaha sebab aku ingat aku reject kmm sebab aku ternampak bangunan blok lelaki kot tak silap lah dari jalan raya masa nak hantar kakak aku balik kolej dia. Serius dari jauh dah nampak buruk. Hahaha kuangajo gile. So bila aku dah nampak blok yang kelihatan amat usang dan dikelilingi hutan-hutan hijau yang menakutkan so aku cakap dengan ibu aku nasib baik tak pilih matrik melaka. Kuangajo kan. Sekali kau, hmmmm dapat jugak matrik melaka. Nasib lahhhhhhhhh. Aku redho daripada tak dapat. Lagi merana aku hahahaha.



Ok stop cerita pasal keunikan matrik melaka. Sekarang ni nak cerita pasal bulan Ramadhan dan Syawal yang telah sebulan dua bulan berlalu. Time puasa haritu ibu aku masuk hopital pakar sebab kena segera operate. Ibu aku sakit fabroid. Boleh search sendiri fabroid tu benda alah ape. Yang aku tahu sikit fabroid tu lebihan daging pada rahim. Dia boleh membesar dalam rahim kira dan nampakkan perut kita macam orang mengandung padahal tak mengandung pon. Fabroid bukan ketumbuhan malahan bukan juga sejenis kanser. Ayat power kan. Dia bukan kanser dan ketumbuhan tapi yee TAPI boleh menjadi kanser sekiranya fabroid itu menjadi serius. So, sebabtu ibu aku terpakasa operate. Sebenarnya ibu taknak operate tapi bila doktor cakap camtu terpaksa jugaklah kena buang benda alah tu. Bagi perempuan yang belum kahwin atau masih muda yang mempunyai peluang besar untuk mengandung, doktor takkan buang rahim dan ovary dia tapi doktor just buang lebihan daging tu kotlah kalau tak silap. Kalau macam ibu aku ni yang dah beranak empat kali, doktor terus buang rahim and ovary kot lah buang rahim sekali kot sebab sebenarnya kalau tak buang semua benda alah tu kemungkinan fabroid tu datang balik. So ibu dah malas nak ada anak lagi so buang lah ovary dan rahim. Tak datang haid lagi lah. Takpelah, Allah nak suruh focus on ibadah. Kann hehehe. 



Masa ibu masuk hospital, ibu tak bagitahu langsung kat aku dan kakak sebab ibu taknak kitorang risau and terganggu nak belajar. Aku tahu ibu masuk hospital bila ada jiran kitorang kat rumah tanya kakak aku kenapa ibu masuk hospital. Padahal kakak aku tak pernah tahu ibu aku masuk hospital time tu. Lepastu mula lah kakak aku sibuk korek rahsia dari ayah so akhirnya ayah bagitahu jugak. Lepas ibu operate aku minta kebenaran balik kecemasan dari matrik sebab time tu tak boleh balik bermalam. Ibu susah nak jalan lepas operate. Kena pimpin. Nak mandi nak buang air kena ada  orang tolong. Aku nak je jaga ibu time tu tapi aku kena juga balik matrik ahad sebab tak boleh nak skip kuliah dan kelas hari isnin. Sedihhhh. So bila aku dan kakak aku takde, ayah dan dua adik laki aku kena pandai lah berdikari. Ibu sakit tak boleh masak tak boleh kemas rumah. Semuanya bergantung pada ayah dan adik-adik aku. Ayah aku pandai-pandailah nak uruskan adik-adik aku pergi sekolah. Dahla dua ekor tu susah gile nak uruskan. Comel gila bila aku tengok ayah aku jaga ibu aku tengah sakit. Hahaha. Sakit-sakit pon gelak-gelak lagi tapi tak boleh gelak kuat sangat sebab sakit kat tempat bedah tu kan hahaha. Time tu time puasa so memang dugaan betol lah bagi aku sekeluarga terutamanya ayah aku. Yelah kena guna duit banyak, uruskan adik-adik aku time nak buka, lepastu rumah nak kena kemas sebab dah nak raya. Kesian ayah aku. Itu lah pengorbanan seorang ayah hehehe.



Masa raya just ala kadar je. Ibu tak  buat kuih raya pon. Selalu masa raya ibu buat tart nanas tapi ibu dah sakit ni takde buat kuih pon. Just beli. Baju-baju orang tempah jahit pon ibu pulangkan balik sebab ibu tak larat nak siapkan. Kesian ibu. Raya tahun ni just biasa je tapi syok. Aku dapat rasa kan kasih sayang ibu and ayah bila time pagi raya tu. Hahaha maksud aku bukan selama ni aku tak cukup kasih sayang tapi bile time raya haritu hubungan ibu ayah dan anak macam makin rapat lah sejak ibu sakit. Kelengkapan raya ayah aku sediakan buat adik aku dua orang tu. Kemain sakan beli apa yang diorang nak. Memang taklah aku kata. Ayah aku pon ikut je apa yang diaorang nak beli. Sampai rumah habis lah ibu aku membebel. Sakit-sakit pon kuat lagi dah membebel ibu aku ni hahahaha.




























































































Setakat ni jelah cerita yang dapat dikongsikan bersama. Cehh ayat kau hahaha. Takde benda sangat nak cerita. Just saje nak update blog yang sudah lama ditinggalkan. Sebelum terlupa, Salam Aidil Adha. Jangan lupa buat korban esok. Heehehehe. 

























































Salam Qorban,
Amira Azwa Amir.