...

Tuesday, November 24, 2015

Surah al- 'Asr : Manusia Rugi Kerana Masa?




Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani. Selawat dan salam buat junjungan yang terpuji Nabi Muhammad s.a.w. dan kepada para keluarga serta para sahabat baginda.




 سورة العصر




A001

  Demi masa!




A002

Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian.





A003

Kecuali orang-orang beriman dan beramal soleh, dan mereka pula berpesan-pesan dengan kebenaran serta berpesan-pesan dengan sabar.








Ayat ketiga sentap T.T Allahu... Bukan masa yang membuatkan manusia rugi tapi kita je yang tak geti nak gunakan masa. Klishe? Klishe pon kita buat gak -_- tampo kang. Termasuk aku ni yang pemalas dan suka menangguh-nangguhkan kerja. Tampo diri sendiri k






















Salam beramal,
Amira Azwa Amir.


Monday, September 21, 2015

Yaaaa, Hati Yang Semakin Lupa (nasihat untuk diri sendiri).





Dengan nama Allah yang maha pemurah lagi maha mengasihani. Selawat dan salam buat junjungan Rasul tercinta serta kepada kerabat baginda dan para sahabat baginda yang sentiasa diredhai Allah.


Hai, gaiss. Uhuk uhukss. K harini nak taip pasal ilmu sikit. Ilmu yang nampak simple dan klishe tapi sangat berguna untuk kita semua. In shaa Allah :) Moga Allah merahmati.


Harini nak share sikit pasal ilmu hijrah. Mesti korang semua dah banyak kali dengar pasal entry macam ni kan. Alahh aku pun sama ah, banyak kali dah dengar cerita pasal hijrah ni. Kadang-kadang korang ada rasa bosan tak bila baca 'Tip-tip nak nak hijrah.' ataupun 'Cara-cara nak berhijrah'? Aku mengaku ah, aku kadang-kadang dah bosan jugak bila baca semua tu sebab apa? Sebabnya, dalaman aku masih belum kuat. Yaahh! Dalaman tak kuat susah tau nak berhijrah. Bila dalaman kita kuat maka luaran kita akan turut sama teguh daripada apa-apa sahaja dugaan dan cabaran hijrah.


Apa sebenarnya yang dimaksudkan dalaman dan luaran bagai ni? Hahaha. Ok, dalaman kat sini bermaksud keinginan kita akan sesuatu perkara. Contohnya, kita kata kita nak berubah kan. Sekarang ni, persoalannya keinginan nak berubah tu kuat ke tak? Ke just berubah nak pakai tudung sebab trend sekarang tudung cantik-cantik? Ke sebab nak berpurdah hanya nak ikut fesyen nak tutup muka yang tak berapa nak lawa, biar nampak mata je? Ke nak berhijrah sebab nak dapatkan si soleh? Eh? Ke nak berubah semata-mata nak dipandang tinggi, berilmu dan dianggap alim ulama'? Kalau lah niat kita macam semua kat atas tu, serius ah memang susah benoh ler kita nak berubah sebab keikhlasan kita tu kurang ada malah boleh jadi tidak ada langsung. Peh! Parah gila weh. Haishhh. :'(


Yaa, Sahabat. Janganlah kamu malu untuk mengakui kenyataan sebenar siapa diri mu walau kamu seorang perompak sekalipun. Memang benar kita dari spesies homo sapiens (manusia) (ceh bahasa dakdak bio haha), kita tak lari dari dosa dan noda. Tapi, itu bukan alasan untuk kita terus-terusan buat dosa. Kita pun ada hak nak berubah. Berubah menjadi lebih baik! Sedangkan kita tahu, keampunan Allah itu jauh lebih besar daripada kemurkaan Allah! Tapi, awat noh kita ni gedik sangat tak nak cuba berubah? Haihh, hanya mampu berhuhu jelah. Takyalah kau nak malu sangat nak mengaku diri tu pendosa. Sebab aku pun sama je macam korang semua. Tak semestinya aku taip blog ni panjang berjeler bak lori treler (k takde kene mengene pon) bermakna aku ni baik gile bapak, alim gile bapak. Wehhh, tak ah. Tak langsung! -.-


















Pernah baca tak buku tarbiah sentap? Buku yang femes tu. Yang memang sentap gila bapak tu hahaha. Alhamdulillah aku dah khatam buku tarbiah sentap tu. Banyak informasi yang aku dapat daripada buku tu. Serius ah weh. Kalau korang baca buku tu, setiapa ayat korang baca mesti korang rasa ade orang tampo muka  korang. Hahaha apa yang aku nak jelaskan disini, bila tiap ayat korang baca dalam buku tu, serius ah korang akan rasa apa yang dia kata tu ada kaitan dengan korang. Sebijik-sebijik ayat dia macam dilemparkan kat korang. Faham tak? -.- Aku rasa macam ayat aku ni bebelit ah. Hahaha. Ni la kelemahan aku, tak geti nak explain sesuatu kat orang. Sebab tu aku rasa aku tak boleh jadi cikgu. Tak tahu lah nanti kalau jadi ibu macam mana. Eh? (da kenpa -.-)


Okey la sambung pasal buku tarbiah sentap ni. Dalam buku tu, dia ada explain tentang hipokrit. Aku share sikit lah apa dia kata melalui bahasa aku sendiri haha. Hipokrit ni bila kita dengar mesti kita bayangkan maksudnya geti cakap tapi buat tak juga. Kan? 90% daripada masyarakat kita akan berfikiran begini (macam gua dah buat research la pulak). Aku pun termasuk dalam golongan tu. Tapi sebenarnya, maksud hipokrit adalah sama dengan maksud munafik. Munafik maksudnya menzahirkan keimanan dan menyembunyikan kekufuran. Means, berpura-pura beriman pada Allah depan orang, tapi sebenarnya dia kafir dan benci agama Islam bila di belakang orang. Maksud munafik ni sama dengan maksud hipokrit. Okey, contohnya, kita cakap dekat kawan kita jangan pernah lambat-lambatkan solat. Tapi, kadang-kadang pada satu saat tu kita ada lah rasa teramat malas untuk solat awal jadinya kita pun solat lambat. Kat sini, dalam kes ni kita tak dianggap hipokrit. Sebab kita memang lemah dan kadang-kadang tak kuat nak berhadapan dengan nafsu malas ni. Jadinya kita pun kalah dengan godaan syaiton laknatullah. Tapi.... kita tak benci dengan perkara solat awal waktu tu. Means, hipokrit ni gini la. Kita nasihat kawan kita supaya solat awal. Tapi belakang diorang, kita sebenarnya memang benci nak solat awal. Kadang-kadang memang sampai tak solat pun. Hahh! Tu namanya hipokrit!


Bila kita salah tafsir maksud hipokrit, perkara ini akan menghalang kita untuk berdakwah dan saling menasihati sesama manusia. Sebab kita fikir dan kita teringat ayat Allah,



A002

"Wahai orang-orang yang beriman! Mengapa kamu memperkatakan apa yang kamu tidak melakukannya!"


A003

"Amat besar kebenciannya di sisi Allah - kamu memperkatakan sesuatu yang kamu tidak melakukannya."


                                                                                                                       -Surah As Saf, ayat 2 dan 3




Okey ah. Aku pun selalu takut nak nasihatkan orang atau share benda baik sebab teringat ayat Allah ni. Weh, serius ah takut ah. Ye ah. Kita pandai banyak cakap nasihat orang bagai tapi kita sendiri pun tak betul lagi. Lepastu aku ada terbaca satu kisah ni. Tapi aku tak ingat ah aku baca cerita dari sumber mana. Dalam cerita tu dia kisahkan dimana ada seorang guru ni dia mengajar anak murid dia macam-macam tentang ilmu agama dan amalan contohnya macam jangan lupa qiamulail dan sebagainya. Tapi bila tiba di akhirat, anak murid dia semua masuk syurga dan dia je yang masuk neraka. Pastu, anak murid dia pelik. Yelah, guru, mestilah banyak ilmu. Last-last, guru dia pun cakap, "aku hanya pandai menyuruh kamu buat itu dan ini tapi aku sendiri tak amalkannya." Yaaahh! Seram seh. Serius bagi aku seram gila. :'(( Dan disebabkan cerita ni dan ayat Allah tu, aku hmpir nak berhenti taip blog. Sebab nya aku takut masuk neraka. Sebabnya aku takut aku ni adalah orang yang pandai cakap tapi buatnya tak. Hmmmphh.


















Tapi bila kita dah tahu pasal maksud hipokrit tu apa. So... kita pun boleh la kembali bersemangat hendak menyebarkan dakwah! K. Bila kita sudah niat untuk menyampaikan dakwah atau memberitahu orang lain sedikit ilmu yang kita ada, maka sedikit sebanyak Allah akan tiup rasa malu dalam hati kit untuk melakukan dosa. Faham tak?


Okey. Contohnya, ni cerita based on pengalaman la. Hehehe. Bila aku start taip blog, aku dapat rasakan sesuatu berlaku dalam diri aku. Means, bila aku taip blog, aku cerita banyak tentang kebaikan dan tentang ilmu agama, aku rasa bila aku nak buat dosa aku rasa macam tak sedap. Aku rasa cepat rasa bersalah. Hati tak tenang sebab aku rasa satu hal. Aku ni pandai nasihat orang bagai tapi aku sendiri buat perkara tak elok. Contohnya, aku taip entry pasal kebaikan solat duha. Tapi aku sendiri tak buat solat duha tu. :| Faham kan? Lepastu, bila aku buat dosa aku akan rasa aku ni tak padan nak nasihatkan orang sebab aku sendiri masih seorang pendosa. Dan aku akan soal diri aku sendiri, 'macam ni ke gaya orang yang pandai bagi kata-kata nasihat?' Aku akan rasa macam tu. Bukan nak berlagak alim atau nak tunjuk aku baik, tapi ni la rasa. Aku masih dengan niat aku dan aku telah jadikan nya sebagai trademark aku, 'SAYA JUST SHARE DAN TAKDE NIAT NAK MENGAJAR.' Sebab bagi aku, kalau kita ada ilmu atau sesuatu kebaikan walau sikit, kita akan rasa tak best bila kita tak share kat orang. Macam tentang kebaikan solat duha. Aku tahu kebaikan solat duha dan aku rasa orang lain patut tahu juga kebaikkan solat duha tersebut walaupun aku sendiri tak buat solat duha tu.


Bila kita rasa kita ni just pandai cakap tapi tak buat-buat. Jangan risau keyy. Hahaha. Sebab akan tiba satu saat kita sendiri akan buat apa yang kita nasihat kat orang. Okey, contohnya macam aku lah. Aku kan ada taip pasal kebaikan solat duha, tapi aku sendiri tak buat kan. Okey, tu dulu. Sekarang ni alhamdulillah aku tengah cuba amalkan buat solat duha seminggu sekali. At least sekali lah dalam seminggu kena buat solat duha. Tujuan kita buat solat duha, kita bukannya sekadar nak rezeki kita murah tapi kita nak ingat pada yang Maha Memberi Rezeki iaitu Allah. Kita juga nak kan rahmat dari Allah melalui solat duha tersebut.


Sooo..... takyah la risau sangat pasal terms 'pandai cakap tapi buat tak juga' sebab lama-lama Allah akan bagi hidayah pada kita untuk buat lebih banyak kebaikan termasuklah hidayah untuk kita buat apa yang kita nasihatkan kat orang. Jangan pernah takut untuk menyebarkan ilmu Allah sebab setiap kebaikan tu Allah takkan jadikannya sia-sia. Pegang kata-kata tu. In shaa Allah.


















Please behave, yaaa diri! Kau lupa niat kau? Kau lupa impian kau? Kau lupa misi kau? Weh serius ah. Kau harapan ibu ayah untuk ke syurga Dia. Kau harapan umat untuk bawa setiap manusia ke jalan yang benar. Benar kau tak kuat. Tapi kau telah dipilih Allah untuk jalan yang setiap orang istimewa lalui. Orang istimewa itu orang lemah namun dalamannya tersemat kekuatan yang Allah pegang untuk satu saat nanti kau guna. Bila dalaman kau utuh, maka luaran mu akan turut teguh. Bila keinginan kau kuat untuk berubah, maka luaran kau iaitu tindakan kau akan seiring dengan niat kau. Kalau kau niat berubah sebab Allah! Maka, akan hadir banyak insan yang sentiasa mencintai Allah. Akan hadir banyak insan yang sentiasa ingatkan kau pada Dia. Ingat tu! Ingat! Hehehe. Just a remainder for myself. Saya selalu diambang mautnya iman disebabkan nafsu yang tidak tertahan untuk berbuat dosa. Tapi ingat, biar kita jatuh banyak kali asalkan bangkit kita tu pun seiring kejatuhan kita. Biar kita mati dalam keadaan diri tengah bangkit untuk berubah daripada mati dalam keadaan kita jatuh. Jalan dakwah itu bukan diatas hamparan karpet merah. Yeee :'(













































































Salam dari yang gedik,
Amira Azwa Amir.

Sunday, August 09, 2015

Matriculation 2014/2015: End.




Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang. Selawat dan salam buat junjungan Rasullah yang terpuji dan kepada ahli keluarga serta para sahabat baginda.


Harini gua nak share cerita tentang tamatnya zaman matrikulasi sesi 2014/2015. Hihihik. Tetiba pulak rasa sedih hahaha (hmm). Dalam post kali ini aku nak share jugak sikit tentang matrik ni cammane kan. Yelah. Walaupun budak-budak batch baru dah masuk. Sory lah lambat sangat nak share pasal macam mana life budak matrik ni HAHAHA (bajet gile macam orang nak baca sangat cerite kau)


So.... kalau cerita pasal matrik ni sah-sahlah aku cerita banyak tentang kmm. Hahaha sebab aku kan dulu dak matrik melaka. So memang sah lah aku banyak cerita tentang kmm. Hehehehe.


Matrik sesi 2014/2015 habis 27 April 2015. So dah berbulan bulan aku habis matrik. Result exam sem 2 pon dah keluar dan sekarang ni upu pon dah keluar.


Nak cerita je pasal haritu hah keluar matrik. Bagi student modul 3 macam aku memang kitorang habis awal sikit daripada dak-dak akaun dengan sains modul 1 dan modul 2.  So bila ada yang habis awal memang tak syok lah kan. Yelah kan sepatutnya kalau boleh nak lah keluar sesama sebab dulu pon masuk sesama. Paling sedih bila dengan roommate ah. Weh serius ah tak best tau tak kalau habis tak sama. Dalam bilik aku ada 3 penghuni. Aku dengan dua roommate aku. Ok. Aku modul 3. Sorang roommate aku dak akaun. Sorang lagi dak modul 1. Serius ah. Kitorang dah macam hapee bila tau habis tak sama. Sah-sah aku balik dulu daripada diorang. Roommate aku dak akaun ni pulak habis exam pagi. So dia balik awal daripada roommate aku dak modul 1 ni sebab haritu dak modul 1 dengan modul 2 ada paper fizik. Diorang habis petang. Aku dapat rasakan betapa sedihnya roommate aku yang modul 1 ni sebab bila balik exam tengok-tengok tinggal dia sorang je dalam bilik. Tempat lain semua dah kosong. Takde barang. Tinggal barang dia je. Serius sedih gila gila ahh. :'(



Time mula-mula masuk matrik.

Time ni serius tak best. Memang aku cakap serius tak best! Bukan nak takutkan adik-adik yee hahaha tapi bagi aku ah serius tak best bila time mula-mula masuk matrik. Sebenarnya dia bergantung pada orang. Kalau adik-adik (macam aku akak-akak sangat hahaha) ni jenis yang memang berdikari, tak kuat homesick, friendly maksudnya senang buat kawan dan senang nak adapt dengan persekitaran baru, in shaa Allah tak akan rasa teruk bila mula-mula masuk matrik. Sebab aku ni jenis yang pendiam (hahaha mesti yang kenal aku tak caya aku pendiam), aku tak suka buat kawan baru sebenarnya. Aku paling lemah tak boleh berjauhan dengan famili. Susah nak adapt dengan tempat baru. Tak peramah. So bagi aku time memula masuk matrik adalah satu perkara yang paling tak best dalam sejarah hidup. Hahaha. Aku time masuk matrik nangis bila famili dah nak balik. Mengada kan? Peduli apa aku orang nak kata aku mengada ke, gembeng ke, poyo ke, lantak ah. Ada aku kisah. Aku kalau cerita bab-bab ginih memang aku emo sikit sebab bagi aku semuanya terpulang pada diri masing-masing. Aku ni mengada-ngada pon takde lah sampai nak keluar bagai dari matrik bila dah sebulan dua bulan duduk matrik. Aku ngada-ngada pon aku habis kan jugak pelajaran aku kat matrik. :p











Gambar hiasan (haha classmate saya senanye)










Ok. Masuk matrik memula mesti lah ada sesi suai kenal dengan roommate. Sebenarnya bilik aku ada empat orang tapi 3 minggu pas masuk matrik tu sorang roommate aku dapat panggilan masuk UTM. Dia pun memang nak keluar. So tinggal 3 orang je dalam bilik aku. Masing-masing macam hapee muka bila memula kenal. Hahaha. Tapi bila dah lama baru kenal perangai masing-masing.



Orentasi dan kuliah dan kelas dan seterusnya.

Ok ni lagi satu. Orentasi. Tah aku tak tau lah eja orentasi tu betul ke tak. Lantak lah hahaha. Janji adik-adik faham yee. Hahahaks. Orentasi ok seriusly tak best langsung!!! Weh serius weh hahaha. Ni bukan nak takutkan jugak tapi serius TAK BEST LANGSUNG TIME ORENTASI. Weh dahlah seminggu weh. Tau tak dalam masa seminggu tu korang kena rushing! Bangun pagi gila-gila awal. Start daripada pukul 4 pagi sampai 10.30 malam kalau tak silap aku dulu aku kena camtu. Pehhh. Sebab tu aku kata orentasi tak best langsung gila-gila. Hahahaks (akak ni negatif betul lah haha).


Ok pas seminggu bergembira orentasi (yerkss), mula lah kuliah dan kelas. Ni pun satu hal gak. Hahaha banyak betul hal nye kan. Masuk kelas nak kena biasakan dengan classmate. Ni takdelah payah sangat. Bila dengan pensyarah tu yang payah sikit. Hahaha sebab kita tak tau lecturer kita camne perangai dia. Mula-mula memang ah masing-masing act macam baik gila lelama dah malas dah nak buat tutor, dah malas dah nak datang kelas dengan kuliah. Hahaha its normal sebab aku pun ada buat gak hehehe tapi bab ponteng tu tak ok. Last-last sem 2 dah nak exam tu baru aku buat tu pun tak ah kerap sangat. Hehehe jangan tiru aksi saya.


Nak bagi nasihat sikit ni. Dalam kuliah tolong lah fokus. Hahaha macam aku ni bagus sangat kan. Hahaha memang aku ni tak bagus pun aku ni tak pandai tak 4 flat. Tapi bercerita based on pengalaman. Tak nak adik-adik jadi macam hakak ni hah sebab aku faham sangat mind set dak-dak lepas spm ni. Lagi-lagi yang sama taraf dengan aku ni. Yang tak berapa nak pandai. Lambat catch up.


Aku tau banyak sangat gosip tentang matrik ni sejak azali lagi. Yang kata matrik susah ah matrik kena lelong ah. Macam-macam. Ada yang dari sbp, mrsm, yang straight A, yang banyak A, tolak matrik dan memilih sambung diploma atau stpm sebab diorang takut kena lelong takut tak boleh nak catch up dengan kehidupan matrik yang rushing.









Ni bukan roommate, ni dkmate (dewan kuliah mate)







Tipu lah kalau aku kata aku tak percaya dengan semua khabar angin tu sebelum aku masuk matrik dulu. Weh serius ah. Memang takut nak masuk matrik ni!!! Mana tak nya nanti kena lelong kot kalau result K.O. Ya Allah... serius ah takut!




Sejak sekolah menengah aku memang harap aku dapat masuk matrik sebab... hmm saya kan dulu beriya nak jadi doktor, Hahahahahahah mengada kan. Aku tak berapa cerdik sebenarnya nak masuk asasi then amek degree medik. So aku carilah jalan lain supaya aku boleh capai cita-cita aku tuh hahahahaha lawak sangat. Tapi bila dah dapat tawaran matrik dulu, mula-mula aku tak nak sebab aku takut kena lelong. Aku ni jenis takde self-confidence. Aku rasa yang aku memang tak boleh buat matrik. Aku ada gak dapat tawaran buat diploma sains kat uitm tapah. So aku dah berbelah bahagi. Aku tak tolak matrik mentah-mentah tapi aku just keliru nak masuk matrik atau sambung diploma. Padahal dulu aku yang kemain beriya nak masuk matrik tapi bila dah dapat aku pulak macam resah nak terima tawaran tu. Semuanya sebab takut. Takut kena lelong. Takut tak boleh catch up. Lagi lah aku tengok kawan-kawan aku yang pandai-pandai dari mrsm la sbp la yang banyak A ni semua tolak matrik bukan sebab diorang dapat asasi atau tawaran pergi luar negara ke tapi diorang just takut sebab matrik ni orang ramai pandang dia susah. Bila orang pandai daripada aku pun tolak matrik apatah lagi aku. Aku dah rasa weh serius ke kau boleh buat ni? Aku minta pendapat akak sedara aku yang dulu amek asasi, dia kata amek matrik. Aku mintak pendapat akak sedara aku dulu amek matrik kat tangkak, dia kata better amek diploma. Pulak dah? Mana satu aku nak ikut? Aku minta pendapat kawan-kawan aku yang dapat matrik. Ada yang nak terima and ada yang tolak. Last-last aku terima jugak matrik dengan keadaan yang sangat pasrah dan takut hehehe.


Adik-adikkk.... sebenarnya mind set kita ni menentukan keadaan kita dan tindakan kita. Bila kita rasa susah so benda tu memang akan jadi susah. Apa yang aku buat bila dah boleh adapt dekat matrik, aku fikir yang semua benda adalah senang. Memang benda ni dengar macam klishe. Tapi ni lah yang mengubah segala. Serius. Walau benda tu susah gila macam mana sekalipun in shaa Allah satu masa kita akan dapat rasa benda tu senang dengan syarat kita kenalah usaha usaha usaha dan jangan merungut. Saya takdelah nak kata yang saya ni tak merungut bile duk kat matrik tu. Tapi bila kita duduk sendiri berdikari lelama kita sendiri akan try untuk cari solusi untuk setiap masalah yang kita hadapi. Sebab kita tau yang kita takde sesape kat sini dan time tulah kita akan sedaya upaya cari jalan penyelesaian untuk halangan yang menghalang jalan kita untuk berjaya. Hahh..! Macam pakar motivasi pulak dahh adoiyai hahaha.


Hmmm permulaan memang lah semua benda kita rasa susah lagi-lagi bila ramai kata matrik susah gila bapak bapak ah. kepala otak kita pon kata "haah susah... susah... weh serius ah aku rasa aku tak boleh buat ah matrik ni aku rasa aku takkan dapat 4 flat tu. Cukup makan pon ok ah." -_-'
Bila otak kita dah kata gitu dah fikir gitu weh memang ah memang komfem susah kita nak dapat apa yang kita belajar dan memang komfem kita tak dapat 4 flat.


Study kat matrik ni kita ibaratkan macam study balik subjek-subjek SPM. Adelah subjek baru contohnya sains komputer. Ni untuk dakdak modul 2 dengan 3 course sains. Akaun tak tau lah subjek barunye apa. Modul 1 subjek sains tulen macam kat sekolah dulu. Kimia, bio, fizik dan maths.


Hmm.. math mode dan add math yang kita belajar dulu kat sekolah menengah digabungkan dalam satu subjek yang dikenali sebagai matematik. Mesti ramai dah macam kegelisahan sebab kena study balik add math. Hahahah dulu pun aku risau gila tang benda ni sebab serius ah aku add math cam hape. Aku risau ahh tak boleh bawak addmath kat matrik nanti. Tapi alhamdulillah okey jee kihkihkih :)



Yang penting try se-try yang mungkin untuk fokus dalam kuliah. Jangan kata nanti boleh study balik kat bilik. Dulu sem 1 aku selalu buat gitu. Ya Allah serius time exam macam orang gila aku sebab aku tak faham apa-apa yang aku belajar sepanjang sem 1 tu. Ok, Bila kita fokus dalam kuliah sedikit sebanyak kita dapat kenal bab yang kita belajar. Contohnya, kita belajar math. Bab data distribution bab akhir sekali untuk sem2. Dengar tajuk topik komfem otak kita dah kata "Weh ni tajuk susah komfem ah serius ah aku tak boleh buat punya. Hentam je ah time exam nanti!" Ok komfem ah kita dah fikir gitu. Okey. Masuk kuliah try fokus dan faham betul-betul apa lecturer ajar kat depan walaupun kita rasa kita tak boleh buat tajuk tu. Tapi try fokus bila lecturer ajar. In shaa Allah nanti kita boleh score tajuk tu. Walaupun dalam kuliah tak faham tapi bila fokus kita tau sikit-sikit tentang bab tu. nanti kita bolehlah ulangkaji balik kat bilik tanya sesape yang faham gerenti akhirnya kita boleh buat bab tu! In shaa Allah. Ermm.. buat pengetahuan bab akhir math untuk sem2 memang senang gila pon hahaha.Serius tak tipu ah. Weh betol ah gua tak tipu memang senang ahh HAHAH.









Ini baru roommate saya, comel kan. HA HA








Exam.

Ada dua exam untuk setiap sem. Satu UPS. Dua PSPM. Yang UPS tu untuk exam pertengahan sem. Tu 10% untuk final nanti. Pastu PSPM. PSPM tu final exam lah. Selalunya student boleh dapat pointer tinggi bila PSPM sebab markah banyak disokong oleh kerja lab, 10% UPS gitu lah aku tak berapa ingat ah hahaha. Time UPS student banyak down. Pointer memang hancus. Aku adalah salah seorangnya. Sebab UPS memang markah kita markah bersih. Kalau salah memang salah ah. Takdenye kesian-kesian. Tambah-tambah markah takde.




























Kolej Matrikulasi Melaka (KMM).

KMM. Dulu aku tak pernah terfikir langsung akan dapat masuk matrik melaka ni. Sebab aku tak pernah mohon matrik melaka ni. Sebab nye... sebab nyee... hahaha sebab kmm buruk. HAHAHA kuangajonyeee hahaha. Betul ah. Secara mata kasar memang tengok buruk gile hahaha tapi bila korang dah masuk kmm tu sndiri serius korang akan kata cantik. Sebab kmm unik. Berbukit bukau. Kawasannye luas. Boleh main basikal petang-petang. Hahah. Boleh release tension. Serius ah kmm best lah. Tak bohong ah adoiyai.

Mula-mula memang ah tak best. Fitrah kan. Benda baru mesti kita rasa janggal dan susah nak terima sebab masih baru lagi bagi kita. Lama-lama kita akan rasa yang KMM tu best! Itu yang aku rasa.

KMM ialah kolej matrikulasi yang paling tertua di Malaysia. KMM sejak dari 1999 sampailah sekarang. Dah lebih 10 tahun. KMM juga merupakan kolej matrikulasi yang prestasinya sangat cemerlang. Ramai yang nak beat KMM. Heheh berlagak gile weh. Hahaha. Tapi betul ah. Aku bila dah hbis matrik n dah keluar dari KMM baru aku rasa bangga sebab aku pernah study kat KMM. Ramai sebenarnya nak masuk KMM. Hehehe.

Pensyarah KMM semuanya terbaik. Mula-mula nampak kerek sikit ah sebab baru kenal kan. HAHAHA. Tapi dah lama-lama korang akan rasa ah pensyarah-pensyarah kat situ semuanya gempak. Semuanya tere-tere, hebat-hebat. Hahaha. Yang penting KMM best. Hahahaks.

















KMM juga dikenali sebagai bumi tarbiah pelajar. Sebab serius ah macam-macam program islamik diadakan dekat KMM. Kenal tak PU Rahmat? Hehehehe. Nak berlagak sikit. Dulu PU Rahmat study kat KMM tau. Orang kata lah dulu dia takdelah alim macam sekarang tapi bila duduk KMM dia macam terdorong ke arah itu. Faham tak ke arah mana? Ke arah yang lebih baik lah. Betul ke tidak, tah tak tau lah. Ni dengar cerita daripada alumni-alumni KMM. Cikgu pun banyak bercerita. Masa batch kitorang (2014/2015) ade seorang budak akaun india masuk Islam. Dia kawan roommate aku. Budak tu lelaki. Budak tu dengar cerita memang minat dengan islam. Kalau ade ceramah kat surau nanti dia duduk luar nak dengar ceramah. Bila cikgu ajak masuk dia tak nak. Roommate aku kata dia dari sekolah menengah ada potensi nak masuk islam. Dia pon macam dah terbiasa sebut Ya Allah semua tu. Ayat alQuran pun macam dia tengah belaja, means dia macam hafal sikit-sikit. Dan akhirnya dia masuk islam. Alhamdulillah. Dengar cerita mak bapak dia rela. Just adik beradik dia macam tak suka. Masa awal khabar dia masuk islam tu, kecoh ah budak-budak india kt situ macam tak puas hati dengan tindakan dia. Yelah. Keluar agama kot. Kalau kita pon akan bertindak sama bila ade saudara kita murtad. Nasib baik takde gaduh-gaduh.




Soooo... setakat ni jelah yang mampu dikongsikan. Hehehe sebenarnya aku dah lama type entry ni tapi baru skg nak update. Hehehe. Hmm. Ape-ape pun, sebelum nak buat apa-apa keputusan kena lah fikir elok-elok. In shaa Allah akan ada jalan yang terbaik yang Allah rancangkan untuk kita. Yang penting, mesti yakin dan doa banyak-banyak!!! Ok!! Hahaha meroyan pulak dah adoiyai ahahah (-_-') Hahh, nak bagitau yang saya dapat tawaran degree ke UKM!!! Yeahhh!!! Alhamdulillah... hehehe tak sangka sebenarnya. Nanti update pasal tawaran UKM pulak. Heheh macam bajet orang nak baca. Ok dahhh assalamualaikum! :) :D





























 Salam gudluck,
Amira Azwa Amir.



Friday, November 14, 2014

Malaikat Pun Bingung Tak Tahu Nak Tulis Macam Mana.



Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Pengasih. Selawat dan salam buat junjungan yang terpuji, Rasulullah s.a.w. dan kepada ahli keluarga baginda serta para sahabat baginda yang sentiasa diredhai Allah S.W.T.



Diriwayatkan oleh Abdullah bin Umar, Rasulullah S.A.W. menceritakan kebingungan malaikat dalam mencatat dan menulis pahala yang akan diberikan kepada seseorang hamba kerana amalannya.




Lalu malaikat tersebut pergi menghadap Allah dan mengadukan, "Sesungguhnya seorang hamba telah mengucapkan sesuatu perkara yang kami tidak tahu bagaimana mahu menulis pahalanya." Lalu Allah Yang Maha Tahu pun sengaja bertanya, "Apa yang diucapkan oleh hamba-Ku itu?"




Kemudian malaikat menjawab dengan mengucapkan kalimah tersebut,


يَا رَبِّ لَكَ الْحَمْدُ كَمَا يَنْبَغِى لِجَلاَلِ وَجْهِكَ وَعَظِيمِ سُلْطَانِكَ


       "Oh my Lord! All Grace is due to You, which is befitting to Your presence and Your great sovereihnty."
.



Lantas Allah berfirman,

"Tulislah bagaimana yang diucapkan hamba-Ku hingga ia bertemu dengan-Ku. Aku yang akan membalasnya."


































Salam Amal,
Amira Azwa Amir.




Sunday, October 05, 2014

Saje-saje.


Dengan nama Allah Yang Maha Pengasih dan Penyayang. Selawat salam buat junjungan yang terpuji, Nabi Muhammad S.A.W. serta pada ahli keluarga baginda dan para sahabat baginda yang diredhai Allah.

Tak tau nak bagi intro ape sebab dah lama gila tak update blog. Hahahaha. Last sekali post entry masa awal tahun ni masa bulan Januari. Hehehehe. Tak update blog sebab tak tau nak tulis pasal ape dan tak de mase nak update blog. Biasalah budak matrik kannnnn. *buat muka riak sikit hahaha


Sebelum merapu merepek mengaban bukan marhaban, aku nak share sikit pasal result SPM aku. Aku tau ramai yang tertanya-tanya kannn hahaha perasan gile okkkkk -_-   Takpe lah kalau taknak tahu pon takpe tapi nak bagitahu jugak. Hahahah tampo kang -_-'''' Okkk nak bagitau result spm haritu boleh lah menggembirakan hati jugak sebab aku tau aku banyak main sebelum spm and blablabla dan akhirnya aku dapat 4A 3B 2C. Hahhhh tak pandai mana pun. Aku tak malu pon nak habaq keputusan spm ni kat orang lain kehekehkeh.  Keputusan sempurnanya, ceh keputusan sempurna kauu. 1A+ 1A 2A- 1B+ 2B 2C.
A+ sah-sahkan bm. cehhh hahaha habis tu takkanlah A+ aku kimia atau bio atau fizik atau addmath. Banyak benoh atau nye kauu. Biaselah bm A+ kannnn hahahah -_-'''!   2C fizik and addmath. 2B biology and kimia. B+ english. Just A for agama and 2A- maths and sejarah. Terkejut aku sejarah A- sebab selalunya A atau A+ je hehehe. Kau nak cakap apa sebenarnya azwa hahhh? *muka cover bajet


Okkk pastu aku malas nak cerita perasaan aku time dapat result and ape reaksi famili aku bile tau result aku and blablablabla and so onnnnnn. Lepastu nak cerita pasal dapat tawaran masuk matrik. Kehkehekeh.

















Sebenarnya aku dapat dua tawaran sambung belajar. Satu dapat pergi UiTM and satu lagi yang dapat tawaran masuk matrik ni. Aku dapat sambung diploma sains kat UiTM Tapah, Perak. Mule-mule aku cek upu ni aku ingatkan aku dapat lah course mikrobiology sebab sebelum ni aku banyak search tentang course tu. Banyaklah kat blog yang aku jelajah ni bercerita yang course mikrobe ni senang dapat sebab tak ramai yang tahu and apply course ni. So aku pon dah beriya lah yakin yang aku akan dapat course tu sekali kauuuuuuuuu memang tak lah kan, aku tak dapat pon course tu. Sabar sangat-sangat kan. Takpelah dah takde rezeki nak buat cammane. Tapi sebenarnya aku bersyukur gila sebab aku dapat banyak lah jugak tawaran belajar. Hahah taklah banyak tapi lebih daripada satu hehehe. Yelah at least aku ada lah jugak pilihan nak sambung mana. Boleh pilih nak masuk U ke atau matrik. So akhirnya aku pilih Matrik Melaka. 





















Mula-mula keliru jugak nak masuk mana sebab masing-masing ada kelebihan dan kekurangan sendiri. Ramai yang suruh matrik dan ramai jugak yang kata matrik susah kalau corot kena lelong. Kepala otak aku dah pening nak buat keputusan. Bila fikir matrik teringat Addmath. Boleh ke aku nak menghadap addmath lagi. Hadoyaii... Mula-mula aku tolak mentah-mentah diploma sains sebab dalam kepala otak aku masa tu bila pas habis diploma aku kena jadi cikgu sains. Sengal kan saya hahaha. Tak semestinya kena jadi cikgu tapi boleh jadi benda lain. Benda kau hahaha. Diploma sains boleh sambung degree dalam medic, farmasi, dentistry, pakar nutrisi dan lain lagi. Tau-tau jelah kan aku nak jadi doktor. Hahaha malu sebenarnya nak cakap cita-cita saya kat sini. Lepastu aku minta pendapat kakak sedara aku yang dok belajar kat UM sekarang ni amek degree sekarang dalam biotech rasanya lah. Dia sarankan aku masuk matrik sebab jimat masa. Kalau asyik nak samakan diri kita dengan orang lain sampai bila nak berjaya. Janganlah anggap kita akan jatuh bila ada beribu orang yang jatuh di lorong yang sama dengan kita. Maksudnya, bila ramai orang yang kata matrik susah and nanti kene lelong. Janganlah kita fikir and set kan mind set kita yang kita pon akan senasib dengan diorang. Walaupun spm kita taklah straight A dan taklah sehebat mana tapi tu semua bukan penentu nasib kita di matrik. Just buat yang terbaik. Memang lah orang kata matrik ni susah sebab nak kena rushing tapi bila kita sedar hakikat kejayaan itu sebenarnya datang dari Allah bukan dari usaha kita sebenarnya, in shaa Allah lama-lama kita boleh dan bersedia menempuh dugaan demi merebut kejayaan. Ceewaahhhh. Ibu banyak pesan, banyakkan istighfar, banyakkan doa. Ingat aku duduk sini suka-suka. Memang taklah. Homesick wei hahaha. Banyak kali badmood sebab homesick. Aku banyak kali fikir asal lah kita kena sambung belajar. Kenapa mesti dan wajib sambung belajar?!!!!!!!!! Soalan yang tak relevan betol. Aku malas nak cerita kehidupan kat matrik. Tau-tau je lah camne kan. Rushing memang rushing tapi nak buat cammane. Dah nasib badan. KMM dihatiku trademark matrik melaka. Bila cikgu suruh sebut ayat tu masa orientasi memang taklah kan aku nak sebut because I'm not ready yet for a new life in new place. Hahaha kuangajo. 



Bila cerita pasal matrik melaka mesti semua dah terbayang bangunan dia yang ala-ala retro dan unikksss tu kan. Hahaha retro sangat kan. Penuh batu bata dan besi. Berbukit bukau. Siapa yang teringin nak badan kurus silalah mohon matrik melaka yee sebab serius boleh tercabut kaki aku urat saraf aku asyik turun tangga lari turun bukit naik bukit masa orientasi. Aku benci gila time orientasi sebab semua nak rushing sampai solat pon tonggang langgang. Bila dah habis orientasi pon rushing jugak. Rushing nak habis kan syllabus. Bila dah masuk matrik melaka ni aku perhatikan suasananya taklah seteruk dalam gambar yang ramai orang post kat blog. Boleh tahan lah landskap dia. Cantik sebab berbukit bukau. Tapi penat sikit sebab hari-hari nak kena mendaki bukit dan anak tangga. Dulu masa isi borang matrik, aku ingat gila yang aku tak pernah sekali mohon matrik melaka. TAK PERNAH. OUT FROM MY LIST. Hahaha sebab aku ingat aku reject kmm sebab aku ternampak bangunan blok lelaki kot tak silap lah dari jalan raya masa nak hantar kakak aku balik kolej dia. Serius dari jauh dah nampak buruk. Hahaha kuangajo gile. So bila aku dah nampak blok yang kelihatan amat usang dan dikelilingi hutan-hutan hijau yang menakutkan so aku cakap dengan ibu aku nasib baik tak pilih matrik melaka. Kuangajo kan. Sekali kau, hmmmm dapat jugak matrik melaka. Nasib lahhhhhhhhh. Aku redho daripada tak dapat. Lagi merana aku hahahaha.



Ok stop cerita pasal keunikan matrik melaka. Sekarang ni nak cerita pasal bulan Ramadhan dan Syawal yang telah sebulan dua bulan berlalu. Time puasa haritu ibu aku masuk hopital pakar sebab kena segera operate. Ibu aku sakit fabroid. Boleh search sendiri fabroid tu benda alah ape. Yang aku tahu sikit fabroid tu lebihan daging pada rahim. Dia boleh membesar dalam rahim kira dan nampakkan perut kita macam orang mengandung padahal tak mengandung pon. Fabroid bukan ketumbuhan malahan bukan juga sejenis kanser. Ayat power kan. Dia bukan kanser dan ketumbuhan tapi yee TAPI boleh menjadi kanser sekiranya fabroid itu menjadi serius. So, sebabtu ibu aku terpakasa operate. Sebenarnya ibu taknak operate tapi bila doktor cakap camtu terpaksa jugaklah kena buang benda alah tu. Bagi perempuan yang belum kahwin atau masih muda yang mempunyai peluang besar untuk mengandung, doktor takkan buang rahim dan ovary dia tapi doktor just buang lebihan daging tu kotlah kalau tak silap. Kalau macam ibu aku ni yang dah beranak empat kali, doktor terus buang rahim and ovary kot lah buang rahim sekali kot sebab sebenarnya kalau tak buang semua benda alah tu kemungkinan fabroid tu datang balik. So ibu dah malas nak ada anak lagi so buang lah ovary dan rahim. Tak datang haid lagi lah. Takpelah, Allah nak suruh focus on ibadah. Kann hehehe. 



Masa ibu masuk hospital, ibu tak bagitahu langsung kat aku dan kakak sebab ibu taknak kitorang risau and terganggu nak belajar. Aku tahu ibu masuk hospital bila ada jiran kitorang kat rumah tanya kakak aku kenapa ibu masuk hospital. Padahal kakak aku tak pernah tahu ibu aku masuk hospital time tu. Lepastu mula lah kakak aku sibuk korek rahsia dari ayah so akhirnya ayah bagitahu jugak. Lepas ibu operate aku minta kebenaran balik kecemasan dari matrik sebab time tu tak boleh balik bermalam. Ibu susah nak jalan lepas operate. Kena pimpin. Nak mandi nak buang air kena ada  orang tolong. Aku nak je jaga ibu time tu tapi aku kena juga balik matrik ahad sebab tak boleh nak skip kuliah dan kelas hari isnin. Sedihhhh. So bila aku dan kakak aku takde, ayah dan dua adik laki aku kena pandai lah berdikari. Ibu sakit tak boleh masak tak boleh kemas rumah. Semuanya bergantung pada ayah dan adik-adik aku. Ayah aku pandai-pandailah nak uruskan adik-adik aku pergi sekolah. Dahla dua ekor tu susah gile nak uruskan. Comel gila bila aku tengok ayah aku jaga ibu aku tengah sakit. Hahaha. Sakit-sakit pon gelak-gelak lagi tapi tak boleh gelak kuat sangat sebab sakit kat tempat bedah tu kan hahaha. Time tu time puasa so memang dugaan betol lah bagi aku sekeluarga terutamanya ayah aku. Yelah kena guna duit banyak, uruskan adik-adik aku time nak buka, lepastu rumah nak kena kemas sebab dah nak raya. Kesian ayah aku. Itu lah pengorbanan seorang ayah hehehe.



Masa raya just ala kadar je. Ibu tak  buat kuih raya pon. Selalu masa raya ibu buat tart nanas tapi ibu dah sakit ni takde buat kuih pon. Just beli. Baju-baju orang tempah jahit pon ibu pulangkan balik sebab ibu tak larat nak siapkan. Kesian ibu. Raya tahun ni just biasa je tapi syok. Aku dapat rasa kan kasih sayang ibu and ayah bila time pagi raya tu. Hahaha maksud aku bukan selama ni aku tak cukup kasih sayang tapi bile time raya haritu hubungan ibu ayah dan anak macam makin rapat lah sejak ibu sakit. Kelengkapan raya ayah aku sediakan buat adik aku dua orang tu. Kemain sakan beli apa yang diorang nak. Memang taklah aku kata. Ayah aku pon ikut je apa yang diaorang nak beli. Sampai rumah habis lah ibu aku membebel. Sakit-sakit pon kuat lagi dah membebel ibu aku ni hahahaha.




























































































Setakat ni jelah cerita yang dapat dikongsikan bersama. Cehh ayat kau hahaha. Takde benda sangat nak cerita. Just saje nak update blog yang sudah lama ditinggalkan. Sebelum terlupa, Salam Aidil Adha. Jangan lupa buat korban esok. Heehehehe. 

























































Salam Qorban,
Amira Azwa Amir.